sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Vegaanihaaste viikko 1: mokia ja ihmettelyä

P1100022 P1040012 Koska sain joululahjaksi Vegaanin keittiössä-kirjan, päätin lähteä mukaan sopivasti tammikuussa alkaneeseen vegaanihaasteeseen. Aloitin kuitenkin vasta 4.1., joten jatkan haastetta vielä jonkin aikaa helmikuun puolella. En yleensä oikein jaksa mitään haasteita, mutta mun mielestä vegaanihaaste on jotenkin toimiva konsepti ja on kiva testata kuukauden ajan, miltä tuntuu syödä vegaanisesti.

Ensimmäisellä vegaanihaasteviikollani olen tehnyt muutaman mokan. Maanantaina menin opiskelijaravintolaan lounaalle ja siellä piti olla vegaaninen vaihtoehto. Kuitenkin ruokalista oli vaihdettu ja tarjolla oli pinaattilettuja, jotka eivät tietääkseni olleet vegaanisia. Söin niitä kuitenkin, koska oli liian myöhäistä muuttaa suunnitelmaa. Pitäisi siis muistaa viedä eväät töihin, jos haluaa syödä vegaanisesti.

Toinen moka tapahtui tänään, kun kävin nepalilaisessa ravintolassa ja söin ruokaa, jonka kastikkeessa oli kermaa. Mun olisi ehkä pitänyt muistaa, että aika monissa nepalilaisten ravintoloiden annoksissa on kuitenkin käytetty kermaa tai voita, vaikka muuten siellä on tosi hyviä kasvisvaihtoehtoja!

Olen viikon aikana ehtinyt myös ihmetellä muutamia juttuja. Ostin Punnitse & säästä-kaupasta tummasuklaaomenarenkaita ja kun kysyin, ovatko ne vegaanisia, multa kysyttiin syönkö soijalesitiiniä. Sanoin joo, vaikka oikeasti olisin halunnut kysyä "Syövätkö vegaanit yleensä soijalesitiiniä?" :-D Mulle soijalesitiini ei ole ollenkaan tuttu juttu, en tiedä kuuluisiko sen hyötyjen/haittojen/vegaanisuuden tietäminen yleistietoon, mutta en valitettavasti tiennyt siitä mitään. Enkä oikeastaan tiedä vieläkään.

Toinen ihmetyksen aihe on ollut, että Marianne-karkit on vegaanisia?? En olisi ikinä tajunnut!

Onkohan Mäkkärin ranskalaisissa jotain epävegaanista? En ole oikein tietoinen kaikkien lisäaineiden tms. vegaanisuudesta.

Oon huomannut, että pidän sojamaidosta kahvissa, mutta en pidä kaura- tai mantelimaidosta. Mutta pidän kaurajogurtista oikeastaan melkein enemmän kuin soijajogurtista. 

Tuosta Vegaanin keittiössä-kirjasta oon kokeillut jo porkkana-tahinikeittoa, tofu-nuudelikeittoa, rice & beansia ja linssi-punajuurilasagnea, paitsi että ei tehty lasagnea vaan pastakastiketta eli muutettiin reseptiä hiukan. Kaikki on olleet mielestäni hyviä ohjeita, eli voin kyllä suositella kirjaa :-)

Osallistuuko joku muu vegaanihaasteeseen? Kokemuksia?

2 kommenttia:

emilia kirjoitti...

ohho, mä en ees tienny tollasesta haasteesta, mutta alotin vegaanisen ruokavalion vuoden alusta! ajattelin siis nyt aluks ihan kokeilla, ja katotaan miten kauan jatkan, toivottavasti pitkään :-) ja pakko muuten sanoo etten itekään tiiä tosta soijalesitiinistä, jotenkin oletin vaan että se käy vegaaniseen ruokavalioon ja söin jo brunbergin suklaata joka sisältää sitä...damn! pitää tutkia :-D

toi on kyllä jännä miten erilainen maku jokaisella on, koska ite taas en tykänny yhtään kaurajogurtista (kokeilin nyt ekaa kertaa ja se oli jotenkin liian hyytelömäistä/geelimäistä) mutta soijajogurtteja taas oon syöny aiemminkin ja ne on kyllä just parasta!! ihan "maitomaitoa" en oo vielä korvannu oikeastaan, mutta voisin ehkä kokeilla jotain manteli/kauramaitoa, kaveri vaan varotteli et mantelimaito on ainakin tosi makeeta, joten katotaan uskallanko kokeilla...kauramaito taas pelottaa kun en jogurtistakaan tykänny, kaurakerma kyllä oli ihan normin makusta joten ehkä vois kokeilla.

mut onnea haasteeseen!

Lalla kirjoitti...

Vau siistii että aloitit vegaanisen ruokavalion! Varmaan aika haasteellistakin siirtyy sekasyöjästä suoraan vegaaniks mutta toisaalta miksikäs ei! :-) Tsemppiä!

Joo mulla tää haaste on vähän ehkä sinnepäin, koska en oo jaksanu kaikkia lisäaineita kytätä... Mutta oon kyllä yrittäny tiedostaa asioita ja en oo ostanu mitään mis on esim. maitojauhetta jne.

Tykkään kyllä myös soijajogurtista :-) Mutta kaura/mantelimaidosta en kyl välittänyt yhtään, ne on molemmat mun mielestä liian makeita! Kun käytän maitoa oikeestaan vaan kahvissa. Mut kannattaa kokeilla monii eri juttuja, sillähän se selvii mistä tykkää :-) paitsi onhan noi maidon korvikkeet kyllä vähän kalliimpia.

Ja kiitos :-)